2
Mar

Mieltäni askarruttaa kiinteistön ainesosat ja tarpeisto, lähinnä tarpeisto. Olen nähnyt kauppakirjan jossa kaupassa siirtyy ostajalle, ostajan esittelyssä näkemä kiinteistön tarpeisto. Mitä mielestänne siihen kuuluu?

Kiinteistön ainesosiksi luetaan esimerkiksi vesijohdot, lipputanko, postilaatikko, portti, aita, laituri, kaivo, puut, istutukset. Rakennukset, jotka kuuluvat kiinteistön omistajalle ovat myös sen ainesosia.

Tarpeiston muodostavat itsenäiset esineet, jotka kuuluvat kiinteistöön ja palvelevat sen käyttöä. Tarpeistoksi luetaan esimerkiksi kiinteistön käyttöön varatut rakennustarvikkeet, säiliössä oleva lämmitysöljy ja polttopuut. Tarpeistoksi lasketaan myös tikkaat, avaimet, tv-antenni, jotka ovat kiinteistöllä olevan rakennuksen tarpeistoa.

Jääkaappi, sähköliesi, keittiön kalusteet ja vesikalusteet ovat kiinteistöön kuuluvan rakennuksen ainesosia.

Sähköliittymä ei ole tarpeistoa, vaan se tulee siirtää kauppakirjassa uudelle omistajalle, vaikka sähköliittymä yleensä liittyy kiinteistöön ja palvelee sen tarpeita.

Tarkkaa normitusta ja luetteloa siitä, mikä on kiinteistöön kuuluvaa tarpeistoa, ja mikä on kiinteistöön kuulumatonta irtaimistoa ei ole. Parasta olisi aina sopia mitä kiinteistön kauppaan kuuluu ja mitä ei. Jos tällaista ei ole sovittu, niin lähtökohtaisesti kauppaan kuuluvat ne kiinteistön ainesosat ja tarpeisto, jotka ovat myyjän omistuksessa. Usein on helpointa laatia sellainen luettelo, jossa on määritelty mitä kauppaan ei kuulu.

9 Kommenttia artikkelille “Mieltäni askarruttaa kiinteistön ainesosat ja tarpeisto, lähinnä tarpeisto. Olen nähnyt kauppakirjan jossa kaupassa siirtyy ostajalle, ostajan esittelyssä näkemä kiinteistön tarpeisto. Mitä mielestänne siihen kuuluu?”

 1. Hermann Grünn kirjoitti:

  Hei,

  Pieni tarkennus, jos sallit.

  Myyjän omistuksella ei ole merkitystä, vaan tarpeistoon lasketaan ne esineet jotka:

  - ovat kiinteästi asennettuja kiinteistöön
  - joiden poistaminen heikentää kiinteistön soveltuvuutta sen käyttötarkoitukseen

  Muistathan toki, että astianpesukone kuuluu em. tapeistoon, mutta pyykinpesukone ei. Ja että pihalla oleva patsas ei sisälly, kuten ei myöskään vettä kierrättävä suihkukaivo, kiinteillä putkivedoilla oleva suihkkaivo sisältyy. Ja sälekaihdinjuttu on jo peruskauraa…

  Edellä mainitut perustuvat oikeuden päätöksiin.

  Lantatunkio ja heinäseipääthän sisätyvät lakisääteisesti, ja vaikuttavat varmasti omakotitaloa ostavan henkilön ostopäätkseen :)

  T,

  Toinen LKV

 2. Hessu kirjoitti:

  Hei! Kiitos kommentista ja tarkennuksesta. Sellaiset ovat aina tervetulleita. Kiinteistön ainesosiin ja tarpeistoon liittyvät asiat sisältävät usein tulkintaa, jota haetaan joskus oikeudesta asti. Omistusta ei voida poissulkea, kuten esimerkiksi näissäkin päätöksissä ilmenee: KKO 1982 II 87, KKO 1986 II 87 ja KKO 1996:130.

  Tärkeintä on laittaa lauppakirjaan mitä kauppaan kuuluu ja helpommin se käy, kun määrittelee mitä kauppaan ei kuulu. Ja kun joku myy tai muutoin luovuttaa omaisuttaan, niin kyllähän se omaa omaisuutta pitäisi aina olla. Näin välttyy ikäviltä jälkiselvittelyiltä.

 3. Harri Pykäläinen kirjoitti:

  Terve Herra Hermanni,

  Vastauksesi täyttä asiaa, mutta unohdit mainita polttopuut kuuluvat kauppaan (oli niitä yksi tai tuhat mottia), jos kiinteistössä on tulisija.

  T: Harri

 4. Heikki kirjoitti:

  Kiitos kommentistasi Harri!

  Polttopuut kuuluvat kauppaan, ellei muuta ole sovittu. Tilanne muuttuisi kuitenkin olennaisesti, mikäli kiinteistön myyjä olisi harjoittanut polttopuukauppaa. Käytännössähän tällaisia tilanteita ei kuitenkaan synny, sillä mikäli polttopuumäärät ovat isoja, niin kyllä niistä aina sovitaan jotakin erikseen.

 5. Mikko kirjoitti:

  Terve kaikille,
  minua askaruttaa juuri tämä patsas asia. Minkä lain/lakipykälän mukaan patsas ei kuulu mukaan kauppaan, jos siitä ei ole kauppakirjassa erikseen mainittu?

  Kiitos!

 6. Ville kirjoitti:

  Missä todetaan, että nuo polttopuut kuuluvat tarpeistoon? Maakaarihan ei polttopuita mainitse, enkä ainakaan itse löytänyt päätöksiä, joissa olisi kyse polttopuista tarpeiston osana, jolloin selviäisi vallitseva oikeuskäytäntö tai tapa. Itse ostin maatilan, jossa pihassa useita kymmeniä kuutioita valmista klapia, näitä erikseen mainostettiin ja ovat kuvattuna myyntiesitteessä, kauppakirjassa maininta, että näyttöajankohtana ollut tarpeisto kuuluu kauppaan. Myyjä kuitenkin aikoo ne polttopuut ”hävittää” ennen asunnon luovutusta. Välittäjän kanta on, että tehköön mitä tekee niillä, mutta kohteliasta olisi osa jättää, mikään ei kuulemma kuitenkaan siihen velvoita. Talossa puusauna, leivinuuni, puuhella ja takka, joten ovat mielestäni kiinteistön käyttöä palvelevaa tarpeistoa.

 7. Heikki kirjoitti:

  Pahoitteluni Mikolle, että kommenttisi seikkaili ”bittiavaruudessa” ja löysin sen vasta nyt. Mutta itse kysymykseesi patsaasta. Ei patsaan kuulumista tai kuulumattomuutta ole missään laissa määritelty, kuten ei muitakaan esineitä. Tästä on kuitenkin olemassa olemassa ennakkotapaus oikeudesta, jossa todettiin että patsasta ei katsottu kuuluvaksi kiinteistöön sen tarpeistona tai ainesosana. Tätä päätöstä on sitten noudatettu.

  Jos kaupan kohteena olisi taidenäyttelykiinteistö, niin asia saattaisi sitten olla toisin.

  Polttopuuasia Villen tapauksessa on mielenkiintoinen. Toteat, että ”klapeja erikseen mainostettiin ja ovat kuvattuna myyntiesitteessä”. Mikäli asia on näin ollut, niin pitäisin selvänä asiana sitä, että polttopuut jäävät kiinteistölle. Voit vedota myyntiesitteessä olleeseen tietoon. Välittäjän kannanotto tässä valossa ihmetyttää.

  Jos kiinteistöllä on iso määrä polttopuita tulisi niistä kuitenkin aina sopia erikseen ennen kauppaa, kuuluvatko ne kauppaan vai eivät. Itse pitäisin niitä kauppaan kuuluvana, varsinkin jos kiinteistön lämmitysmuotona on puulämmitys ja polttopuut ovat olleet tarkoitetut kiinteistön lämmitykseen eikä esimerkiksi myyntiin. Ihmettelen, jos asiasta ei sovittu jotakin ja mieluiten tietysti kirjallisesti.

  Jokaisessa tapauksessa on kuitenkin erityispiirteensä ja näkökohtansa, joten en ala asiassa tuomariksi.
  Toivon teidän löytävän yhdessä sopuratkaisun. Ja vielä kerran korostan etukäteen sopimista.

 8. Jaska kirjoitti:

  Omakoti paloi kokonaan ja nyt vakuutusyhtiö rakentaa uutta. Palaneessa talossa oli kaksi vaatehuonetta ja niissä kiinteät hyllyt, hoitopöydät yms. Uuteen ei tule vaatehuoneita vaan irralliset vaatekaapit, jotka KORVAAVAT vaatehuoneet kalusteineen. Ajattelen,että ne kustantaa vakuutusyhtiö, mutta olenko oikeassa?
  Talon ullakolla paloi myös paljon höylättyä panelia ja listatavaraa (ostin ne konkurssihuutokaupasta) jota nyt on mahdotonta todistaa. Korvaako vakuutusyhtiö nekin?

 9. Heikki kirjoitti:

  Kiitos kysymyksestä. Vaikka siinä olevat asiat käsittelevät aihetta kiinteistön tarpeistosta ja ainesosista, niin tässä tapauksessa kysymyksessä ei ole asunto- tai kiinteistökauppaan liittyvistä tapahtumista.

  Asioista on syytä keskustella ja sopia vakuutusyhtiönne kanssa, sillä eri yhtiöillä saattaa olla erilaisia käytäntöjä korvausasioissa ja myös vakuutusten sisällöissä on eroja. Vaatimukset kannattaa toki esittää ja perustella ne hyvin.

Kirjoita kommentti

Takaisin ylös

© Asuntogalleria 2009

Asuntogalleria is proudly powered by WordPress Entries (RSS) and Comments (RSS).

status TVP Networks